През топлото време значително нараства рискът от хранително отравяне. Хранително отравяне се развива след консумация на храна или вода, в които се съдържат определени бактерии, паразити, вируси или токсични вещества. Най-често хранителното отравяне се причинява от бактерии като салмонела (Salmonella), стафилококи (Staphylococcus) и ешерихия коли (E. coli).


По-висок риск от хранително отравяне има при консумация на храни и напитки, които не са съхранявани правилно или са били изложени по-дълго време в неподходящи условия, като продукти предлагани на улични сергии, обществени заведения за хранене, училищни бюфети, ресторанти... Следва да се внимава и с храна, която се приготвя от вкъщи преди плаж, пътуване, планински преход, пикник или просто разходка.


Хранителното отравяне, според причинителя, му бива: ботулизъм (Clostridium botulinum), кампилобактер ентерит, E. coli ентерит, листерия, салмонелоза, хранително отравяне с риба, дизентерия, инфекция със Staphylococcus aureus.


Храната може да се зарази по различни начини. Месото най-често се замърсява още при технологичната му обработка. Повечето от тези микроорганизми се намират в чревното съдържимо. Когато не се спазват хигиенно-санитарните норми, вероятността бактериите да попаднат върху месото е висока.

Използването на замърсена с отпадни продукти вода при отглеждането на реколтата или добитъка също може до доведе до заразяване на продукцията и в последствие да причини хранително отравяне. Ето защо се препоръчва употребата на вода от сигурни източници. Хората следва да се бдителни по-отношение на питейната вода и следят за качествата й. За предпочитане е през лятото да използват бутилирана вода от сертифицирани извори.


От съществено значение за запазване качествата на храната е обработката на суровините и съхранението на продуктите през целия технологичен процес и след това до консумирането им. Определени хранителни продукти изискват съхранение при точно определена температура. Дори минималното излагане на неподходящи условия или размразяване и замразяване отново на храната може да доведе до неприятни последици за здравето.


Експертите препоръчват да се избягват суровите продукти – риба, рибни деликатеси, месо, месни деликатеси, яйцаи недостатъчно топлинно обработените, чиято консумация е свързана с висок риск от хранително отравяне.


През топлото време следва да се внимава винаги с консумацията на млечни продукти и майонеза.


Повишаването на температурите е свързано със създаване на благоприятни условия за размножаване и разпространение на бактерии и други патогенни микроорганизми, ето защо се налага стриктно спазване на лична хигиена. Изисква се често миене на ръцете, задължително преди хранене, както и добро измиване на плодовете и зеленчуците и поддържане на чистотата на плотовете, приборите и съдовете, които се използват при приготвянето на продуктите за консумация.


 


Децата, възрастните, хората с хронични заболявания, като диабет и бъбречна недостатъчност, въобще хората с отслабнала имунна система, са по-податливи на хранително отравяне. Към храната, която консумират следва да бъдат особено внимателни и бременните и кърмещите жени. Изисква се и повишено внимание при консумация на продукти при пътуване в по-екзотични дестинации.


В продължението очаквайте: симптоми на хранително отравяне